sâmbătă, martie 15, 2025
No menu items!

Autostrada Brașov-Bacău: progres semnificativ în realizarea studiului de fezabilitate

Știrile care contează

Construcția Autostrăzii A13 Brașov-Bacău avansează conform planului, înregistrând progrese notabile în etapa actuală a studiului de fezabilitate. Lucrările pentru forajele geotehnice sunt în plină desfășurare, iar Consitrans S.R.L., compania responsabilă de realizarea studiului, a raportat un avans de 900 de metri liniari față de monitorizarea anterioară.

Detalii despre progresul lucrărilor

Echipele Companiei Naționale de Investiții Rutiere au verificat recent stadiul mobilizării instalațiilor de foraj, constatând că, până în prezent, s-au realizat 3.900 de metri liniari de foraje geotehnice. Pentru această etapă a studiului, cinci utilaje sunt mobilizate în județul Covasna, în zona localităților Târgu Secuiesc, Balvanyos, Brețcu și Lemnia.

Contractul pentru finalizarea studiului de fezabilitate are o valoare de 81 de milioane de lei și un termen de 24 de luni, calculat din septembrie 2024, momentul în care au fost demarate lucrările.

Etapele esențiale ale studiului de fezabilitate

Pentru finalizarea traseului și stabilirea costului estimativ al proiectului, studiul de fezabilitate include mai multe componente esențiale:

  • Studiu și Proiect Geotehnic – analizarea terenului și determinarea capacității de susținere a viitoarei autostrăzi;
  • Studiu Topografic – stabilirea traseului exact pe care se va construi infrastructura;
  • Studiu Arheologic – verificarea zonelor cu potențial istoric;
  • Documentație de Mediu – obținerea Acordului de Mediu necesar pentru proiect.

Importanța Autostrăzii A13 pentru infrastructura României

Autostrada Brașov-Bacău va avea 162 de kilometri și va deveni un punct esențial de legătură între regiunile Moldova și Transilvania. Proiectul va include noduri rutiere de mare viteză, conectându-se în zona Codlea cu viitoarea autostradă Sibiu-Făgăraș-Brașov și la Răcăciuni, în județul Bacău, cu Autostrada A7 (Autostrada Moldovei).

Această investiție face parte din coridorul de conectivitate „Carpatia”, inclus în Planul Investițional al României 2021-2030 și are potențialul de a reduce semnificativ timpii de deplasare între Moldova și Ardeal, oferind o infrastructură modernă și sigură.

Solicitare pentru finanțare europeană

În vederea obținerii fondurilor necesare, Compania Națională de Investiții Rutiere a depus, pe 30 ianuarie 2025, solicitarea de finanțare la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Acest pas este crucial pentru accelerarea lucrărilor și demararea următoarelor etape ale proiectului.

Autostrada A13, un proiect de interes strategic

Odată finalizată, Autostrada Brașov-Bacău va contribui semnificativ la dezvoltarea economică și la îmbunătățirea mobilității între estul și vestul țării. Cu fiecare nouă etapă finalizată, România se apropie de o rețea rutieră modernă, capabilă să susțină creșterea economică și conectivitatea europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimile știri

Accident grav pe DN2-E85: Circulație întreruptă, trei persoane încarcerate

Un grav accident rutier a avut loc pe Drumul Național 2, zona Spătaru, soldat cu trei victime încarcerate. Din...

Ce ar putea să te intereseze

× Ai o știre? Scrie-ne!